“Patron istediği zaman işçiyi işten çıkartamaz”

Patron işçiyi işten durduracak yani sözleşmeyi fesih edecekse, fesih sebebini işçiye yazılı olarak ve anlaşılır bir şekilde bildirmelidir. Ayrıca yazılı olarak bildirilen fesih sebebi; "haklı" veya "geçerli" bir sebebe dayanmak zorundadır.

Aug 5, 2024 - 14:10
“Patron istediği zaman işçiyi işten çıkartamaz”
 
 

İşçinin El Kitabı’nda işten çıkartılmayla ilgili ayrıntıları aktaran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişi Münür Rahvancıoğlu, "İş hukukunda "haklı sebep" ile "geçerli sebep" ayrı- mı zaman zaman uygulamada sorunlar doğurmaktadır. Ancak basit olarak bir ayrım yapmak gerekirse, genellikle bildirimsiz fesihlerde haklı sebep, bildirimli fesihler- de ise geçerli sebep arandığına dikkat çekti.

Feshin yeterli nedene dayandığının ispat yükümü işverene aittir. Yeterli neden münhasıran hizmet ilişkisine dayanan nedendir.

Hizmet akdinin işveren tarafından haksız nedenle ve bu Yasa kurallarına aykırı olarak feshedilmesi halin- de bu Yasanın 12'nci maddesinde öngörülen ihbar sūrelerine ait ücretlerin üç katı tutarı işçiye tazminat olarak ödenir. Süreli akitlerde, işçiye ödenecek tazminat tutarına, akit döneminin geriye kalan her ayına karşılık bir haftalık ücret tutarı ilave edilir."

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow