Kuzey Kıbrıs'ta Mülk Edinme Mevzuatı ve detayları

BD İnvestment Dirktörü Binnur D. Mamülcü, yabancıların KKTC’de gayrimenkul satın alırken hangi kurallara tabi olduklarını ve yapılması gerekenleri sıraladı.
Binnur D. Mamülcü şu bilgileri aktardı:
KKTC Cumhuriyet Meclisi tarafından 10 Kasım 2008 tarihinde kabul edilen 52/2008 sayılı ‘’Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar)’’ Yasası kapsamında, yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler, resmi işlemler ve yasal başvuruların yapılması koşulu ile Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak, KKTC’den 1 adet konut ve 1338 m² arsa satın alma hakkına sahiptir. KKTC'yi tanıyan ülke vatandaşları ise 3 adet konut ve 1338 m² arsa alabilirler.
Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal satın alabilmeleri için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunmaları ve Bakanlar Kurulu onayını almaları gerekmektedir. Onay süreci başvuru niteliğine göre değişmekle birlikte, maksimum 6 ay (KKTC'yi tanıyan ülke vatandaşları için 1 ay) sürebilmektedir.
KKTC’DEN GAYRIMENKUL ALIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Yabancıların KKTC’de gayrımenkul alabilmelerine yönelik ilgili 52/2008 sayılı ‘’Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar)” Yasasını inceleyerek bütün yasal sorumluluklarınızı öğrenebilirsiniz.
https://icisleri.gov.ct.tr/ONL%C4%B0NE-%C4%B0%C5%9ELEMLER
Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde, ipotek, haciz v.b. bir kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir kişisel beyan veya durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar mutlaka ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden kontrol edilmelidir.
Güvenilir, uzman ve bağlı bulunduğu sektörde tescilli ve/veya ilgili mercilere kayıtlı kişi veya firmalar ile çalışılması özellikle önerilmektedir.
EV ALIRKEN HANGİ VERGİLER ÖDENMEKTEDİR?
KKTC’de ev alırken şu vergiler ödenir:
Pul harcı: Sözleşme üzerindeki fiyatın %0,5’i kadardır. Satış sözleşmesini imzaladıktan sonra 21 gün içerisinde vergi dairesine ödenmesi gerekir.
Gayrimenkul devir harcı: %12 olarak belirlenmiştir (KKTC'yi tanıyan ülke vatandaşları için bu oran ilk alım için %6, ikinci alım için %9, üçüncü alım için %12'dir).
KDV oranı: 5 %’tir, 2. el evlerde KDV oranı 0'dır.
Stopaj vergisi: Yasa gereği satıcı tarafından ödenir.
Mülk edinme izni için Bakanlıktan onay alınması gerekir bu müracaat esnasında ödenmesi gereken miktar 1 asgari ücretin yarısı kadardır.
OTURUM İZNİ NASIL ALINIR?
Tapu devrinin ardından oturum için, İç İşleri Bakanlığı'ndan oturum izni talep edilebilir. Gerekli diğer koşullar da sağlandıktan sonra söz konusu izin 1 yıl süreyle kullanılmakla beraber, her sene yenileme gerekir. Söz konusu izin mülk sahibi, eşi ve 18 yaş altı çocukları kapsar.
DEVİR İŞLEMLERİ NASIL GERÇEKLEŞİR?
Devir İşlemleri ve mevzuatla ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
What's Your Reaction?






